Kaj je eko in kaj bio živilo?

 eko zivila

 

Ste se kdaj vprašali, kakšna je pravzaprav razlika med ekološkimi in biološkimi živili, proizvodi? Marsikateri kmetovalec ali kdo od nas še danes ne pozna odgovora, saj je prav zakonodaja na tem področju povsem nejasna.

 

Do leta 1991, ko je v EU stopila v veljavo uredba o ekološkem kmetijstvu, obvezujočih predpisov za bioizdelke sploh ni bilo, razen pravilnikov nekaterih združenj in z njimi povezane samokontrole in samoobvezanosti vključenih. Leta 1999 se je pridružila še uredba o ekološki reji živali, ki velja za izdelke živalskega izvora. V Sloveniji smo pravilnik, ki je skladen z zahtevami obeh uredb, dobili leta 2001, seveda pa danes veljajo evropske uredbe. Poleg izraza ekološko se lahko uporabljata tudi biološko ali organsko kmetijstvo.

Živilo lahko nosioznako ekološko le, če zadostuje vsem kriterijem in če je bil zanj izdan certifikat. To pomeni, da so njegove sestavine v celoti ali najmanj 95 % kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma če pravilnik ne dovoljuje drugače. Nosi lahko tudi poseben znak, pri nas na primer BIODAR. To je kolektivna znamka za živila, ki so pridelana ali predelana po standardih za ekološko kmetovanje Zveze združenj ekoloških kmetov. Izjema so ribe in divjačina, ki se jih ne sme označevati z oznako ekološki.

 

biodar

 

 

Z označevanjem pa so povezane tudi najpogostejše in najlažje možnosti za prevaro kupcev.

Kadar vam z embalaže namesto “bio” ali “eko” sijejo le oznake, kot so alternativno, naravno, integrirano, nepredelano, neškropljeno, certificirano, prihaja s kmetije, iz kontrolirane pridelave, tradicionalni način proizvodnje in podobni, potem lahko upravičeno pomislite, da vas morda hočejo potegniti za nos.

 

 

Ti izdelki niso nujno slabi, vendar pa v nobenem primeru niso iz ekološke pridelave. Take olepšave vam le skušajo pričarati deželno idilo, vendar pa niso zaščitene, zato so brez prave vrednosti.

Prava ekološka živila so vzgojena ali pridobljena brez uporabe umetnih gnojil in kemijsko sintetičnih pesticidov, z živalmi ravnajo, kot zahteva praksa, njihova krma pa je večinoma prav tako bio. Že če je pri neki živali treba dvakrat uporabiti sintetična zdravila, se njeno meso ne sme več prodajati kot bio!

 

Popolnoma prepovedano je tudi preventivno zdravljenje živali s kemoterapevtiki. Bioživilo ne sme vsebovati gensko spremenjenih organizmov in tudi ne ojačevalcev okusa, umetnih sladil in barvil ter umetnih ali naravnim identičnih arom. Le največ ena desetina dodanih snovi lahko izvira iz konvencionalne pridelave, nekatera združenja pa so ta delež omejila na še manj.

 

 

Ekološko (eko), biološko (bio) ali organsko so poimenovanja za ekološko pridelane pridelke in proizvode ter imajo pri določanju kakovosti hrane enak pomen (pri tem je beseda bio germanskega izvora in je uveljavljena v germansko govorečih državah, organsko na anglosaksonskem področju, v Sloveniji pa naj bi bil prevladujoč izraz ekološki, uporabljati pa se sme tudi biološko oziroma bio).

 

 

Da proizvajalci zares upoštevajo predpise uredbe o ekološki pridelavi živil, jih nadzorujejo različne službe. Nadzor pri nas izvaja Oddelek za kontrolo ekološkega kmetijstva pri Kmetijskem zavodu Maribor. Kontrolor vsaj enkrat letno obišče ekološko kmetijo in pridelovalce ekoloških živil, običajno nenapovedano.

 

eko zivila 2a

 

 

Pridelovalce največkrat opozarjajo na pomanjkljivo dokumentacijo. Vsak, ki želi svoj izdelek opremiti z napisom bio, mora pravilno obvladati in opraviti vse procese: od dobave, veterinarskega pregleda, gnojenja, pridelave do prodaje izdelkov. Sicer pa tudi v tujini nadzorujejo eko pridelovalce. Samo pri kontroli sadja zaznajo le 5 % ekološko pridelanega.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT