Nova uredba o GSO-jih v EU ne bo zavarovala ekološkega kmetijstva

 gmo 1a

 

Evropski parlament je pred dnevi podprl uredbo, ki bo državam članicam zagotovila nove mehanizme za prepoved gojenja gensko spremenjenih rastlin na svojem ozemlju. Besedilo direktive je rezultat dogovora med Evropskim parlamentom in Svetom EU, ki je bil sklenjen 4. decembra lani. Potrjeni predlog vsebuje nekatere izboljšave prvotnega besedila, ki so ga tudi slovenske okoljske nevladne organizacije ocenile za nesprejemljivega v več točkah.

Sektor ekološkega kmetijstva, ki ga predstavlja IFOAM EU, čigar slovenski član je Inštitut za trajnostni razvoj, je pozdravil pravico držav članic do prepovedi gojenja GS rastlin. Hkrati pa obžalujejo dejstvo, da vlade, ki ne bodo želele prepovedati gensko spremenjenih kultur, ne bodo obvezane zagotoviti varovanja pred onesnaženjem z GSO v kmetijstvu. Ekološko kmetijstvo in hrana sta brez GSO in tako bi moralo tudi ostati. Ekološka živila in ekološko kmetovanje pomenijo okoljske, gospodarske in družbene koristi. Glede na rast povpraševanja po ekoloških proizvodih s strani potrošnikov bi morale države članice zagotoviti integriteto ekološko pridelane hrane in kmetijstva s prepovedjo gojenja GS rastlin. Kmetovanje z GSO je na nekaterih območjih v svetu že onemogočilo ekološko kmetovanje ter ga na splošno podražilo. Vsako povečanje gojenja GS rastlin bi še dodatno poslabšalo razmere.

 

gmo 2a

Ta direktiva zato ne bo spremenila razmer v državah, ki ne želijo prepovedi GS kultur. Ekološki in ostali kmetje, ki ne uporabljajo GSO, se bodo še vedno soočali z grožnjo onesnaženja z GSO ter s stroški, ki so povezani s tem. Svet EU je zamudil priložnost, da bi zavaroval hrano in kmetijstvo pred GSO, saj v uredbo ni vključil obveznih ukrepov za preprečevanje onesnaževanja in sistema odgovornosti. Poleg tega nova uredba ne more nadomestiti potrebnih izboljšav postopka ocen tveganja in avtorizacije GSO.

Zato pričakujejo, da bo slovenska vlada takoj, ko bo to mogoče, poskrbela za prepoved gojenja odobrenih sort GS rastlin v Sloveniji, ter tako prispevala k zmanjšanju morebitnega onesnaženja ekoloških in konvencionalnih pridelkov pri nas.

Ozadje:
V letu 2012 so ekološko kmetovali na 11,2 milijona hektarov površin v Evropi, maloprodaja ekoloških živil pa je obsegala 22,7 milijard €. V Sloveniji je v l. 2014 ekološka pridelava potekala na 38.664 ha, vrednost trga pa je bila okoli 48 mio EUR. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo trg ekoloških živil v EU do leta 2020 podvojil. Čeprav Uredba EU 837/2009 za ekološko hrano in kmetovanje ne dovoljuje uporabe GSO, se ekokmetijski sektor že sooča z višjimi stroški zaradi onesnaženja z GSO na kmetijskih zemljiščih in v celotni preskrbni verigi. Ekološki kmetje nosijo tveganje za izgubo certifikata ekopridelave zaradi onesnaženja z GSO in za višje cene proizvodov. Konvencionalni kmetje, ki ne uporabljajo GSO, se soočajo s podobnimi težavami povečevanja stroškov zaradi onesnaženja z GSO.

Več informacij:

Inštitut za trajnostni razvoj, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel. 041 725 991

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT