Brez plastičnih vrečk

bag 1a

 

Društvo Ekologi brez meja tudi letos nadaljujejo s projektom Vrečka na vrečko 2014, v okviru katerega so pripravili rezultate raziskave o porabi plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Evropska komisija in parlament sta se tako novembra zavzela za 80-odstotno zmanjšanje uporabe tankih plastičnih vrečk do leta 2019 in tudi drugje po svetu se dogajajo velike spremembe na tem področju (npr. v Kaliforniji v ZDA in Franciji), zato bodo v društvu nadaljevali s pobudami za uporabo vrečk za večkratno uporabo tudi v naslednjem letu.

Že v letih 2010 in 2011 so Ekologi brez meja preko zabave in umetnosti ozaveščali o problematiki plastičnih vrečk in druge plastične embalaže. Letos pa jih je zanimalo, kakšna je trenutna situacija glede porabe plastičnih vrečk. Oktobra so zato izvedli raziskavo v večjih trgovinah v Ljubljani (raziskava je vključevala živilske, tekstilne trgovine in drogerije), kjer so opazovali odnos kupcev in prodajalcev do uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Raziskava je prinesla zanimive rezultate:

  • kupci največ lastnih nosilnih pripomočkov prinesejo v živilske trgovine (76 %), najmanj pa v tekstilne (8 %);
  • prodajalci v tekstilnih trgovinah so vsem kupcem izročili brezplačno plastično vrečko, v drogerijah v več kot polovici primerov, v živilskih trgovinah pa v manj kot petini nakupov;
  • kupci le redko zavrnejo brezplačno plastično vrečko, v živilskih trgovinah ponavadi vzamejo več kot eno, posebno težavo predstavljajo tudi “hitre blagajne”;
  • več lastnih nosilnih pripomočkov v trgovine ponavadi prinesejo ženske in osebe starejše od 60 let;
  • pogosto kupci kljub lastnemu nosilnemu pripomočku vzamejo brezplačno plastično vrečko.

 

bag 2

 

Vrečke za večkratno uporabo

V Društvu Ekologi brez meja odgovarjajo na to problematiko tudi z lastnimi vrečkami za večkratno uporabo. V sklopu projekta Tekstilnica so pripravili delavnice izdelave vrečk iz majic, ki jih poleg prosojnih ter pralnih vrečk za sadje in zelenjavo ponujajo tudi v njihovi spletni trgovini.

Nova pravila na ravni EU

Novembra je Odbor stalnih predstavnikov v EU (COREPER) potrdil dogovor z Evropskim parlamentom o novih pravilih na ravni EU za zmanjšanje porabe plastičnih vrečk. Predlagajo dva načina za zmanjševanje – postopno zmanjševanje uporabe, tako, da stopnja letne porabe ne presega 90 lahkih plastičnih vrečk (z debelino stene pod 50 mikronov, ki predstavljajo večino plastičnih nosilnih vrečk) na osebo do 31. decembra 2019 in 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do 31. decembra 2025 (ali enakovredno v masi). Drug predlog pa je ukrep, da naj bi bile po 31. decembru 2018 te plastične vrečke plačljive.

 

bag 3a

 

Dobre prakse iz tujine

V drugih državah po svetu so uvedli podobne ukrepe. Zadnja večja novica s tega področja prihaja iz Kalifornije. Letos poleti so se odločili, da plastičnih vrečk, ki niso za večkratno uporabo, v trgovinah in lekarnah ne bodo več smeli uporabljati od 1. julija 2015, v veleblagovnicah in trgovinah z alkoholnimi pijačami pa od 1. julija 2016 naprej.

V Franciji pa so junija letos poslanci parlamenta izglasovali vladni predlog, po katerem bo od 1. januarja 2016 dalje prepovedana uporaba plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Francoska vlada navaja alternative, ki so na voljo kupcem: vrečke za ponovno uporabo iz različnih materialov, biorazgradljive vrečke za enkratno uporabo, ter uporaba košar ali vozičkov.

 

En dan na teden brez plastike? Začni danes!

V društvu se pridružujejo zamisli, da en dan v tednu poskušamo preživeti brez plastike. Plastic free tuesday je akcija, ki to spodbuja. Ekologi brez meja bodo v sklopu akcije vsak drugi torek v mesecu z objavami na spletni strani in družabnih omrežjih spodbujali življenje brez plastike. Začenjajo ta teden s plastičnimi vrečkami.

 

 

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT