Cene električne energije v prihodnje zagotovo navzgor

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://vmn.si/geatv/images/elektrika_1.jpg
There was a problem loading image http://vmn.si/geatv/images/elektrika_1.jpg
There was a problem loading image http://vmn.si/geatv/images/elektrika_2.jpg
There was a problem loading image http://vmn.si/geatv/images/elektrika_2.jpg

elektrika 1

 

Zadnji dve leti izrazito padajo cene električne energije, trenutna cena pa je nerealno nizka. Strokovnjaki so se na okrogli mizi na to temo na celjskem sejmu Energetika strinjali, da bodo cene elektrike v prihodnjih letih zagotovo višje. Deljena so bila mnenja o obnovljivih virih energije (OVE), razprava med občinstvom pa je jasno pokazala na odgovornost tistih, ki oblikujejo energetski sistem in vseh drugih nosilcev, ki ključno vplivajo na energetsko politiko. Ta bi morala biti jasno definirana, akterji pa se po mnenju občinstva preveč zgovarjajo na državo. Zelo glasna so bila opozorila predstavnikov večjih podjetij, da mora energetski sistem nujno nekaj narediti za konkurenčnost gospodarstva.

Električna energija kot energent bo imela v naslednjih 50 letih vodilno vlogo, je bilo slišati na okrogli mizi o gibanju cene električne energije v Evropi v prihodnjih petih letih. ”Če bo Evropa hotela zmanjšati klimatske vplive, bo šla v smeri OVE ali jedrske tehnologije, to sta edini dve možnosti, ki jih vidim. Pri nas pa se moramo vprašati, ali lahko z OVE pokrijemo naše potrebe in po kakšni ceni. Nihče ne dvomi, da bo cena v OVE višja, je pa res, da imamo z nuklearno elektrarno vsaj do 2043 zagotovljeno jedrsko energijo, Teš bo obratoval vsaj do 2053. To pomeni, da imamo dva glavna stebra za vzdrževanje potreb po elektriki na razpolago,” razmišlja Peter Novak iz Energotecha. Pravi, da ob vsem tem ni problem cena elektrike, ampak njena dodana vrednost. ”Dokler se ne bo Slovenija izkopala iz proizvodnje, ki je dodelavna in dodana vrednost ostaja v tujini, bo elektrika za nas draga,” doda.

 

Direktor Elesa Aleksander Mervar tezo o zagotovem zvišanju cen električne energije podkrepi z dejstvom, da je trenutna cena nerealno nizka zaradi subvencioniranja cen iz OVE. ”Novih naložb v konvencionalne vire ne bo, končne cene električne energije pa imajo trend rasti. Pri nas imamo relativno nizke cene elektrike v primerjavi z ostalimi članicami EU, tudi če jih primerjamo glede na BDP. Veliko sistemsko napako smo naredili v letih 2010 do 2013 pri določanju višine podpore elektrike, proizvedene iz OVE-fotovoltaika, kar vpliva na trenutne in bodoče končne cene elektrike,” pravi Mervar. Prepričan je, da se bo naša odvisnost od uvoza elektrike v prihodnje še povečala.

Alenka Avberšek iz Gospodarske zbornice Slovenije je poudarila, da gospodarstvo nujno potrebuje konkurenčno, zanesljivo in trajnostno oskrbo z električno energijo ter primerno kombinacijo tradicionalnih virov in OVE.

Ponudniki elekrične energije pa so opozorili, da je velik del končne cene elektrike odvisen od omrežnine in dajatev in da je pri manjših odjemalcih več kot pol cene regulirane. Direktor Elektro Celje Energija Mitja Terče je med drugim izpostavil pomen dobavljanja električne energije iz OVE, ki jo njihovo podjetje kot najhitreje rastoči trgovec z električno energijo v Slovenijo, zagotavlja vsem njihovim gospodinjstvom. ”Prihodnosti Slovenije ne bo, če ne bomo stavili na OVE,” je prepričan.

Dejan Paravan iz Gen-I pa je povedal, da se bodo s stališča dolgoročne konkurenčnosti in cen še naprej trudili, da bodo iskali možnosti na trgu. ”Odjemalca na koncu zanima končni račun ne le tržni del cene. Pri političnih odločitvah se premalo posluša stroko,” pravi.

Tomaž Orešič iz VaasaETT Oy ugotavlja, da pri slovenskih prodajalcih elektrike še ni razmišljanja o novih poslovnih modelih in da bi morali poslovne modele energetskih podjetij prilagoditi realnemu stanju in predvidenemu razvoju v Evropi. ”Če se je cena elektrike v preteklosti oblikovala na osnovi cen energentov, se danes oblikuje glede na politične odločitve,” je med drugim dejal.

Da se poraba električne energije pri nas stabilizira, pravi Bojan Kuzmič iz Agencije za energijo. ”Imamo skoraj ničelno rast, kar je včasih kar pregrešno povedati. Industrija se je zaradi težav na svojih trgih prestrukturirala, pri učinkoviti rabi energije bo lahko naredila več kot nekoč. Pri gospodinjskih odjemalcih je rast porabe energije skoraj ničelna,” je pojasnil.

 

elektrika 2

 

 

Tomaž Štokelj iz HSE pa je komentiral OVE. ”Ko je prišlo do gospodarske krize, so določili prekomerno subvencijo v OVE, kot sta sonce in veter. Trg je zasičen s proizvodnjo, sistemski operaterji pa imajo težavo, kako to menedžirati. Evropa je spoznala veliko zmoto. Sistemski operater bo moral v prihodnje povedati, katere objekte nujno potrebuje, da sistem funkcionira, država pa, v kakšni meri bo izpolnjevala zahteve za OVE. Na podlagi tega bo treba dati signal, kateri objekti se bodo gradili,” je dejal Štokelj.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT