NA EKOKVIZU ŽE DRUGIČ ZMAGALI UČENCI OŠ ­­ ŠTURJE

Zmagovalna ekipa OŠ Štuje AjdovščinaZ državnim tekmovanjem se je zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo več kot 3.720 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa OŠ Šturje Ajdovščina, drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Martina Krpana, tretje pa ekipa OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki.
Udeležence Ekokviza sta nagovorila namestnica generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Bernarda Podlipnik in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je soorganizator Ekokviza že četrto leto, čestital direktor Sektorja za marketing Samo Ošina in jim predal donacije za ekonaložbe v skupni višini 10.000 evrov.
 
Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci, ki so obravnavali teme iz odpadkov, voda in prehrane. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo in marca tudi tekmovali na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu. Deset najboljših ekip je danes v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika, v finale pa so se uvrstile tri najboljše ekipe, kjer so na odru v živo izmenično odgovarjale na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.
 
Vsi zmagovalci Ekokviza 2012
Zmagovalnim ekipam je pokale izročila častna gostja mag. Bernarda Podlipnik, namestnica generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, in dejala: »Slovenija ima veliko bogastva, ki ga moramo čuvati in se vsi skupaj truditi, da bo taka tudi ostala. Odnosa do okolja se je potrebno naučiti. Vzgojni proces je povezan z zgledom in dejanji staršev, vzgojiteljev, učiteljev in družbe. Znanje, ki ste ga danes pokazali učenci dokazuje, da se tega zelo dobro zavedate, in da pridobljeno znanje uporabljate v vsakdanjem življenju.« Letos so otroci osvajali ekoznanje s področja odpadkov, vode in prehrane. Omenjene teme so nadgradnja znanja, ki so ga otroci dobili pri naravoslovnih predmetih in pri drugih šolskih ter obšolskih dejavnostih. »Vse tri teme so učenci pri Ekokvizu že spoznali v preteklih letih, letos pa so jih še bolj poglobljeno obdelali. Za dodatni ekoizziv so predstavili kakšna je ekološka pridelava v njihovi regiji. Predlogi so zelo zanimivi, ki bodo morda odgovornim pomagali pri načrtovanju razvoja ekoloških kmetij v posamezni regiji« je o izbiri tem letošnjega Ekokviza povedal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Programa Ekošole. Soorganizator Ekokviza Telekom Slovenije, ki že četrto leto omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni višini 10.000 evrov. Šole bodo donacije namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je letošnje tekmovanje komentiral: »V Telekomu Slovenije imamo v svoje poslovne procese in dolgoročno strategijo delovanja vgrajene vse vrednote trajnostnega razvoja, ki jih bogatimo tudi s projekti na področju izobraževanja in varovanja okolja. Med njimi je zelo pomemben tudi Ekokviz, s katerim želimo poudariti, da se nam zdi najpomembnejše, da se z odgovornim odnosom do okolja seznanijo in izobrazijo že naši najmlajši. Verjamemo, da tudi na ta način naše delovanje pušča pozitivne in vzpodbudne sledi v okolju, v katerem delujemo,« in dodal da se »vsako leto znova ato veselimo vedno večjega števila tekmovalcev. Prepričani smo, da s tem spreminjamo tudi svet, saj pridobljeno znanje oblikuje njihov pogled na svet, vrednote in s tem njihovo ravnanje«.
 
Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1.240 ekip s 153 osnovnih šol, v finale pa so se uvrstile dve ekipi OŠ Šoštanj, dve ekipi OŠ Benedikt in po ena ekipa iz OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Martina Krpana iz Ljubljane, OŠ Ivana Babiča - Jagra iz Marezig, OŠ Jožeta Gorjupa iz Kostanjevice na Krki, DOŠ Dobrovnik, OŠ Šturje iz Ajdovščine, OŠ dr. Pavla Lunačka iz Šentruperta in ekipa OŠ Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi. Foto in video utrinki z Ekokviza so na ogled na spletni strani http://eko.telekom.si. Ta bo delovala tudi po zaključku letošnjega tekmovanja, saj bo na njej še vedno dostopno učno gradivo in vprašanja za vajo, v katerih se bodo lahko pomerili vsi, ki jih zanima, koliko znanja imajo o okolju.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT