En.občina 013: Velika zmagovalka energetsko učinkovitih občin je Ptuj

zmagovalni zupani 1a

(Foto: zmagovalni župani)

Katere so tiste občine v Sloveniji, ki se zavedajo pomena energetske učinkovitosti? Katere občine s svojimi projekti skrbijo za trajnostno prihodnost v svojem lokalnem okolju in katere so tiste občine, ki so letošnje prejemnice naziva En.občina 013 za energetsko najbolj učinkovite občine v Sloveniji?

Energetika.NET je letos četrtič zapored izbrala energetsko najbolj učinkovite občine v Sloveniji, na današnji razglasitvi, ki je bila v Kristalni palači BTC v Ljubljani v okviru zaključnega seminarja En.občina: Pot do pametnih lokalnih skupnosti, smo le-te tudi javno predstavili. Najbolj učinkovita v kategoriji malih občin do 5.000 prebivalcev je občina Divača, najučinkovitejša občina na področju energetike v kategoriji srednje velikih občin oz. občin, ki presegajo 5.000 prebivalcev je občina Krško, ki si je ta naslov priborila že pred štirimi leti. Med mestnimi občinami pa je energetsko najučinkovitejša občina Ptuj. Prav slednja občina pa je v letošnjem natečaju prejela tudi največ točk strokovne komisije in postala absolutna zmagovalka na področju energetsko učinkovitih lokalnih skupnosti.

Strokovna komisija v sestavi: predsednik mag. Boris Sučić (Center za energetsko učinkovitost Institut Jožef Stefan) in člani mag. Tomaž Fatur (Solvera Lynx), mag. Sabina Jordan (Zavod za gradbeništvo Slovenije), dr. Darja Piciga (Ministrstvo za okolje in prostor), Rajko Leban (GOLEA), dr. Vlasta Krmelj (EnergaP), Gorazd Marinček (Slovenski E-forum) in Mateja Kegel Kozlevčar (Energetika.NET) je imela tudi letos zahtevno delo, saj občine iz leta v leto izkazujejo več znanja in uspeha na področju OVE in URE.

Dobro delo na področju energetske učinkovitosti smo nagradili tudi letos, saj so občine prejele nagrade v vrednosti več kot 10 tisoč evrov, ki so jih letos podelili Mednarodno svetovalno podjetje KPMG, podjetje Solvera Lynx, Zavoda za gradbeništvo Slovenije, Slovenski E-forum in Energetika.NET.

 

zmagovalci in komisija 2a

 

(Foto: zmagovalna komisija)

 

PREDSTAVITEV ZMAGOVALNIH OBČIN

 

DIVAČA – zmagovalka med malimi občinami

Občina Divača je z ukrepi na področju energetske sanacije javnih stavb že dosegla večje prihranke, učinkoviti so tudi na področju javne razsvetljave. Občina načrtuje 37 % zmanjšanje izpustov CO2 že do leta 2015. V občini konstantno, predvsem pa načrtno s projekti zmanjšujejo rabo energije in prehajajo na obnovljive vire energije. Poleg energetskih sanacij objektov v lasti občine so poskrbeli tudi za rekonstrukcijo javne razsvetljave s čimer so zmanjšali rabo energije za 66 %, rabo energije redno spremljajo preko CSRE. Pohvalijo se z več sončnimi elektrarnami, kotlovnicami na lesno biomaso in vetrno elektrarno. Velik poudarek dajejo širšemu osveščanju občanov na področju energetske učinkovitosti, s čimer skrbijo za trajnostno izobraževanje in rast celotne občine. Zelo aktivni so tudi na področju mednarodnega sodelovanja, še posebej v sodelovanju z Goriško lokalno energetsko agencijo. Občina je tudi podpisnica konvencije županov.

 

krsko 1a

KRŠKO – zmagovalka med srednje velikimi občinami

Prihranek pri sanaciji javnih objektov v občini Krško že presega 20 %. V občini se lahko pohvalijo s soproizvodnjo toplote in elektrike (SPTE), devetimi sončnimi elektrarnami ter energetsko sanacijo več vzgojno varstvenih zavodov in drugih javnih stavb. Znižali so tudi strošek in porabo javne razsvetljave za 56 odstotkov. Do leta 2020 načrtujejo 26 % zmanjšanje izpustov CO2 ter odpiranje novih zelenih delovnih mest. Občina ima opravljeno konkretno analizo rabe, kar jim omogoča učinkovitejše načrtovanje nadaljnjih ukrepov. Njihovi cilji so zelo ambiciozni, zagotovo pa to izhaja tudi iz dejstva, da je občina pred leti že prejela naslov energetsko najučinkovitejše in sicer v letu 2010. To namreč dokazuje, da občina ne »spi na lovorikah«, pač pa nadaljuje svoje dobro delo in se tudi ob vse večji konkurenci na področju URE uspešno kosa z najboljšimi. Velik poudarek v občini dajejo tudi javnem prevozu. Občina pa skrbi ne le za prometno energetsko učinkovitost, pač pa tudi za rekreacijo svojih občanov, saj imajo na voljo več kot 30 kilometrov kolesarskih stez. Občina je pristopila tudi h konvenciji županov.

PTUJ – zmagovalka v kategoriji mestnih občin in absolutna zmagovalka

V Mestni občini Ptuj imajo za seboj več projektov na področju energetske prenove javnih stavb v katerih so zmanjšali stroške ogrevanja za 36 odstotkov. Lotili so se tudi energetske sanacije javne razsvetljave, ki bo na koncu prinesla prihranek energije v višini 66 %. Občina Ptuj je aktivno vključena v številne projekte samostojno, pa tudi preko lokalne energetske agenture Ptuj s katero tesno sodelujejo, aktivni so na področju pridobivanja evropskih sredstev. Pohvalijo se lahko z inovativnimi lastnimi rešitvami, ki prispevajo k energetski avtonomnosti občine. Občina se je lotila tudi aktivnega uvajanja energetske knjigovodstva. Kot posledico energetske prenove javnih objektov, posodobitve kotlovnic, prehodu na DOLB in rekonstrukciji javne razsvetljave so emisije CO2 uspeli zmanjšati za skoraj 4,5 tone na leto. Občina sicer sodeluje oz. je sodelovala v desetih evropskih projektih, v bližnji prihodnosti pa načrtujejo priključitev konvenciji županov, posledično izdelavo SEPA-a in soustanovitev konzorcija za izrabo lesne biomase.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT