Previdno ravnanje z razbitimi žarnicami

Varčne žarnice vsebujejo majhne količine živega srebra, kar je človeku škodljivo, zato velja opozorilo, da z njimi ravnamo previdno. Odpadne sijalke nikakor ne spadajo med gospodinjske odpadke.

9987a1769de002e1b22031eca8f1bb02.jpg

Varčne žarnice porabijo vsaj polovico manj energije od navadnih, svetijo šestkrat dlje in imajo daljšo življenjsko dobo. Manjša poraba energije pomeni zmanjšanje onesnaženja zraka z ogljikovim dioksidom za okoli 300 kilogramov. Varčne žarnice vsebujejo majhne količine živega srebra, kar je človeku škodljivo, zato velja opozorilo, da z njimi ravnamo previdno. Če se vam razbije, morate, podobno kot pri živosrebrnem termometru, upoštevati varnostne korake.

Odpadne sijalke ne spadajo med gospodinjske odpadke. Sestavljene so iz elektronike in plastičnega ohišja, ki se v naravi ne razgradi, vsebujejo tudi nevarne snovi. Živo srebro v sijalki je ponavadi prisotno v tekoči elementarni obliki ali v obliki hlapov, ki je, če ga vdihavamo, škodljivo za zdravje. Zbirati jih je treba ločeno od drugih odpadkov in oddati v namenske zbiralnike, ki jih najdete pri prodajalcih svetil ali pa zanje poskrbijo v zbirnih centrih.

14677252e34be8432ead8fd312d3f459.jpg

Ta vrsta sijalk vsebuje majhno količino živega srebra, največ pet miligramov, po najnovejših podatkih samo še dva miligrama na posamezno žarnico, kar pa je manj kot en odstotek živega srebra, ki ga najdemo v živosrebrnih termometrih. Za primerjavo, toliko je črnila na konici kemičnega svinčnika.

V kolikor razbijemo varčno žarnico, je pomembno, da prostor zapustimo, zapremo vsa vrata in dobro prezračimo, da živo srebro, ki pride v zrak, ne pride v stik s človekom (ali živalmi). Če ima prostor urejeno mehansko prezračevanje, ga izključimo. Živo srebro se namreč absorbira skozi kožo, prebavila in z vdihavanjem. Za čiščenje boste potrebovali trd papir ali karton, lepljiv trak, vlažne brisačke za enkratno uporabo in stekleno posodo ali plastično vrečko. Nikakor ne uporabite metle, krtače ali sesalnika. Z metlo namreč razpršite kapljice, sesalnik pa bi povzročil segrevanje živega srebra in prehod v plinasto stanje, kar bi dodatno onesnažilo zrak v prostoru.

Ostanke živega srebra pobrišemo z mokro brisačko in lepilnim trakom, razbitine sijalke pa poberemo s kartonom. Z lepilnim trakom poberemo preostale majhne delce in prah. Razbiti delci nikakor ne smejo priti v stik z kožo, zato je dobro, če uporabimo rokavice. Vse skupaj spravimo v plastično vrečko in jo močno zavežemo; namesto vrečke lahko uporabimo tudi kozarec. Vanj položimo ostanke razbitin, karton in krpo ter zapremo s pokrovom. Ko kozarec odnesemo v zbirališče nevarnih odpadkov, je prav, da opozorimo na vsebnost ostankov živega srebra. Živo srebro lahko poberemo tudi s kapalko za kapljice. Po čiščenju si temeljito umijemo roke.

b75e990865c333c3aa1a8953ce2e3410.jpg


V izogib nesrečam lahko v trgovini izberemo tudi druga varčna svetila – izboljšane (halogenske) žarnice ali žarnice s svetlečimi diodami, ki ne vsebujejo živega srebra.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT