Kako se grejejo slovenska gospodinjstva?

 gretje1

 

 

Po najnovejših rezultatih Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 se v Sloveniji največ gospodinjstev greje z drvmi kljub temu, da se je število teh v zadnjih dveh letih zmanjšalo.

Sprememba je pozitivna predvsem iz vidika izboljšanja kakovosti zraka. Zmanjšanje porabe drv je spodbudil odlok o onesnaženosti zraka v mestnih občinah in subvencije Eko sklada za zamenjavo kotlov na trda goriva. Del gospodinjstev, ki so uporabljali drva se je priklopil na daljinsko toploto. Število tistih, ki se grejejo s kurilnim oljem pa se ni bistveno spremenilo, kar ne potrjuje učinkovitosti politike, ki želi doseči, da leta 2030 v gospodinjstvih ne bi več uporabljali kurilnega olja.

 

Glavni vir ogrevanja, ki ga uporablja 23 % gospodinjstev še vedno ostajajo drva. Sledita kurilno olje z 19 odstotki in daljinska toplota s 16 %. 9 % se greje z zemeljskim plinom. 6 % izkorišča energijo okolja (zrak, vodo ali zemljo), 5 % pa za gretje prostorov uporablja električno energijo. 9,6 % za gretje prostorov uporablja druge vire energije kot so: lesni peleti (4%), utekočinjen naftni plin (3%), lesni briketi (1%), lesni ostanki (0,2%), sončna energija (0,02%), lesni sekanci (0,2%) in drugi viri (1,2%). 13 odstotkov anketiranih ni vedelo kaj je njihov vir energije za ogrevanje.

 

Zanimive ugotovitve o načinih ogrevanja in rabi energentov v gospodinjstvih

Načini ogrevanja v gospodinjstvih

 • Za več kot polovico vprašanih centralno ogrevanje še vedno predstavlja glavni način  gretja (2017: 51%; 2015: 57%), povečal pa se je delež tistih, ki uporabljajo centralno daljinsko ogrevanje (2017: 17%; 2015: 13%).
 • Skoraj tretjina (32%) vprašanih za centralno (ali etažno centralno) ogrevanje uporablja klasični kotel na kurilno olje, 23 odstotkov pa klasični kotel na trdna goriva.
 • Kamini, peči na trdna goriva ter električni radiatorji so še vedno najbolj pogosti načini lokalnega ogrevanja.
 • Slabi dve tretjini uporabljajo še dodaten vir energije za gretje. Najpogosteje je to električna energija, drva, kurilno olje, zemeljski plin in daljinska toplota.

V primerjavi z letom 2015 se je zmanjšal/a

 • Delež gospodinjstev, ki se grejejo na drva za 8 odstotnih točk.
 • Delež gospodinjstev, ki uporabljajo zemeljski plin za 5 odstotnih točk.
 • Uporaba kotlov na trdna goriva se je zmanjšala za 7 odstotnih točk.
 • Centralni način gretja se je zmanjšal za 6 odstotnih točk, kljub temu pa ga uporablja več kot polovica vprašanih gospodinjstev.

V primerjavi z letom 2015 se je povečal/a

 • Delež gospodinjstev, ki se grejejo z daljinsko toploto za 4 odstotne točke.
 • Delež  gospodinjstev v enodružinskih hišah, ki se grejejo z električno energijo za 3 odstotne točke.
 • Uporaba toplotnih črpalk zrak-voda za 4 odstotne točke, voda-voda za 2 odstotni točki in zemlja-voda za 0,8 odstotne točke.
 • Delež električnih sevalnih panelov za 7 odstotnih točk. Povečanja tega deleža je še večje pri enostanovanjskih hišah.

V primerjavi z letom 2015 je ostala ista

 • Poraba kurilnega olja.

Ravnanje gospodinjstev je najcenejši ukrep

Ravnanje v gospodinjstvih, kot je prilagajanje temperature v prostorih in pravilno prezračevanje, v veliki meri vpliva na porabo energije in na stroške gretja. Energijsko najbolj ozaveščena gospodinjstva menijo, da lahko s preprostimi ukrepi zmanjšamo rabo energije ter, da je vsakodnevno varčevanje z energijo zelo pomembno. Aktivna gospodinjstva na primer zmanjšajo gretje, ko je v stanovanju pretoplo namesto nepotrebnega zračenja, zapirajo ventile na radiatorjih med prezračevanjem, izklapljajo električne aparate, ko jih ne uporabljajo ter izklapljajo kuhalne plošče še pred zaključkom kuhanja.

Gospodinjstvom je pri vsakodnevnem varčevanju z energijo potrebna podpora saj je raziskava REUS 2017 pokazala, da je le 38 odstotkov aktivnih energijsko učinkovitih gospodinjstev v Sloveniji.

 

Na brezplačnem neodvisnem svetovalcu www.porabimanj.si lahko izračunate prihranek pri gretju v primeru, da obstoječ način gretja in vir energije zamenjate z bolj učinkovitim.

 

Svetovalna mreža ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko Sklada, vam omogoča  brezplačno svetovanje v vam najbližji svetovalni pisarni. Najbližjo svetovalno pisarno najdete na spletni strani www.ekosklad.si ali pa pokličite na brezplačno tel. številki 080 1669.

 

O raziskavi REUS

Pri raziskavi REUS 2017 so povezali znanja in sposobnosti Center za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Stefan, Informa Echo, agencija za integrirano komuniciranje na področju učinkovite rabe energije, Gradbeni inštitut ZRMK, Mediana in Statistični urad Republike Slovenije

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

 • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
 • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
 • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT