Varčevati z energijo doma in prihraniti denar

 energetsko1
 
 
 
Vprašajte se kako in na kakšen način lahko začnete varčevati. Najprej je potrebno razmisliti o naslednjih štirih korakih, da boste lahko imeli pozitivno mnenje o podnebnih spremembah, nato pa poskušate narediti čim več, da prihranite energijo. Ti koraki so:

 • Vedeti koliko emisij CO2 sploh proizvedete. Najboljši način, da to izvemo je, da si izračunamo svoj CO2 z kalkulatorjem.
 • Zmanjšajte porabo energije. Z majhnimi spremembami lahko veliko pripomorete k zmanjšanju emisij CO2.
 • Čimbolj učinkovito in varčno uporabljajte energijo doma. S tem ne boste samo zmanjšali emisije CO2 ampak boste tudi privarčevali svoj denar.
 • Proizvedite svojo energijo doma. Izkoristite obnovljive vire energije, ki so vam na voljo. Na primer sončno energijo, energijo vetra, itd.
 

Tukaj lahko preberete samo nekaj misli, ki se nanašajo na vprašanje zakaj sploh varčevati?
 
 • Če bi vsaj 10% lastnikov trat začelo uporabljati organska gnojila, bi to letno pomenilo od 1.000 do 5.000 ton manj strupenih kemikalij v okolju
 • Kos papirja razpade po enem mesecu, volnena nogavica po enem letu, pločevinka pa po 200 letih.
 • Drevo iz katerega naredijo 700 papirnatih vrečk, kolikor jih v večji trgovini porabijo v man kot eni uri, raste 15 let.
 • Povprečno gospodinjstvo zmeče na leto v smeti vsaj 100 kg časopisov, povprečen pisarniški delavec porabi 70 kg papirja na mesec.
 • Na 1.200 km dolgi poti z avtom se sprosti v zrak toliko emisij CO2, kot če bi vlak obšel ves svet.
 • Če bi bila vsaka hiša, ki jo ogrevamo s plinom, ustrezno zatesnjena in toplotno izolirana, bi s prihranjenim naravnim plinom vsako leto ogreli štiri milijone hiš.
 • Pri prevoženih 5.000 km avto izloči v ozračje tolikšno količino CO2, ki je enaka njegovi teži.
 • 60% gospodinjstev dobiva dovolj sončne svetlobe, ki bi jo lahko spremenili v določeno obliko ogrevanja.
 • S škropljenjem vinogradov in sadovnjakov zastrupimo tudi muhe, čebele, ose,…
 • Vsak dan izbrizgamo, izlijemo in iztočimo za splakovanje okoli 150 do 500 litrov vode.
 • Največja domača porabnika elektrike sta hladilnik in zamrzovalnik.
 • V nekaj stoletjih je izginila polovica vseh gozdov.
 • 20% svetovnega prebivalstva danes porabi 75% vseh naravnih virov.
 
Vir: http//www.mop.gov.si

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

 • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
 • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
 • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT