Ekološko podjetje Interseroh izpolnil vse obveznosti

embalaze1

 

 

Ekološko podjetje Interseroh je v prvem polletju v celoti izpolnili obveznosti prevzemanja mešane
odpadne embalaže v skladu z deleži. Družba je v tem obdobju pobrala 9.082 ton mešane odpadne embalaže in s tem celo presegla deleže, določene v Sklepu o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe za leto 2017. Ključni izziv v panogi pa še vedno ostaja obstoječi sistem spremljanja količin zbrane in prevzete embalaže. Presežki odpadne embalaže namreč nastajajo zaradi podzakonskih aktov, ki podjetja, katera na leto ustvarijo manj kot 15 ton odpadkov, odvezujejo odgovornosti, da bi za ravnanje s temi odpadki najemali družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Manjši onesnaževalci tako to finančno breme prenašajo na slovenska gospodinjstva in velika podjetja, izvajalce, torej družbe za ravnanje z odpadno embalažo, pa silijo v prevzemanje bistveno večjih količin odpadne embalaže, kot jo ustvarijo njihove stranke.

»V prvem polletju smo v družbi Interseroh pobrali za 47,32 odstotka večjo količino mešane odpadne embalaže, kot so jo v skladu s podatki o poročanju Finančni upravi Republike Slovenije dali na trg zavezanci, vključeni v našo shemo,« so dejali v družbi Interseroh, ki je del Skupine Alba, največje
mednarodne sheme za zbiranje odpadkov, hkrati pa je tudi edina neodvisno revidirana shema z razvojno-raziskovalnimi kapacitetami v Sloveniji. Ostanki komunalne embalaže so posledica netransparentnega sistema spremljanja količin zbrane in prevzete odpadne embalaže ter mešanja masnih tokov. V Interserohu kot pomemben razlog za ostanke mešane komunalne embalaže vidijo v netransparentnem sistemu spremljanja količin zbrane in prevzete mešane embalaže od komunalnih podjetij. Podatki o zbranih količinah odpadne embalaže namreč niso dostopni, zato prihaja med letom do nesoglasij glede tega, koliko prevzetih ton odpadne embalaže dejansko ustreza deležu, za katerega mora poskrbeti posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo. »S tehtanjem in preprosto razpredelnico, v katero bi bile vpisane količine zbrane in oddane embalaže s strani komunal ter prevzete količine s strani posameznih družb za ravnanje z odpadno embalažo, bi zagotovili ažuren mesečni pregled izpolnjevanja obveznosti posameznih družb za ravnanje z odpadno embalažo do komunal,« še sporočajo iz družbe Interseroh.

 

Manjši onesnaževalci in obremenjevanje slovenskih gospodinjstev
Onesnaževalci, ki na letni ravni ustvarijo do 15 ton odpadne embalaže, niso zavezani k vstopu v shemo. Trenutno veljavna Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo zato povzroča odklone na trgu in dodatno obremenjuje vsa slovenska gospodinjstva ter večja podjetja. Ta na svoja pleča prevzemajo tudi strošek ravnanja z odpadno embalažo za podjetja, ki sicer so onesnaževalci, a zaradi količine odpadne embalaže, ki je na letni ravni nižja od 15 ton, niso vključeni v shemo. Takšna ureditev je v nasprotju z zakonom, saj zakon na splošno govori o principu, da mora onesnaževalec za ravnanje z odpadki tudi plačati, Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo pa postavlja mejo 15 ton za vključitev v sistem ravnanja z odpadno embalažo.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT