Rešimo reko Muro

resimo muro1 

 

 

Konec marca je bil v kampanji Rešimo Muro – NE HE Hrastje-Mota še en filmski večer za reko Muro v Mladinskem centru Gornja Radgona.

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko je v uvodnem govoru pozdravil navzoče:

»Osebno na Muro gledam iz posebnega zornega in želim si, da bo ta krasotica taka, kot je. Kljub temu, da so nam jo po letu 1900 v tem našem delu, pa malo tudi severno in južno, spravili v korito. A je še vedno nekaj, kar zelo močno spominja na tisti stari naravni duh, čarobno. Ob pogledu na prve katastrske karte iz 1824, ki so bile izrisane bolj natančno, vidimo, kje so bili stari rokavi. Ideje, da bi jih oživili tudi severno od Gornje Radgone, so. Namesto da smo gradili zelo drag sistem bogatitve podtalnice, bi lahko obogatili in oživili rokave reke Mure, ki bi za to poskrbeli. Tisti, ki želijo hidroelektrarne na Muri, HE Hrastje-Mota ne mečejo v prostor kar naključno. Točno vedo, zakaj Hrastje-Mota. Ker ko bo enkrat stala Hrastje-Mota, bodo stale HE tudi višje. Zato ne zagovarjam gradnje HE Hrastje-Mota, če pa že gradnjo, pa ne na tak način. Projekti oz. idejne zasnove gradnje HE so isti, kot sem jih kot nadobudni  gozdar videl pred 30 leti. To so akumulacijski nasipi z 10-12 metrskim vodnim stebrom in govoriti, da je to pretočni tip elektrarne, je narobe. Zato se moramo takih stvari lotiti z razumom, ki ga Pomurci imamo. In tudi z argumenti pretehtati. Če bomo pravilno pretehtali, sem prepričan, da bo Mura ostala taka, kot je. Zato sem danes prišel v podporo.« Župan je podpisal tudi peticijo.

Dogodka se je udeležila Pomurka leta, Mirjana Mulec, ki je pomagala tudi pri organizaciji in pripravi zakuske. Povedala je: »Kot je  Feri Lainšček nekje zapisal: 'Mura mi je namesto kavča pri psihiatru.' In ja, se strinjam z njim. Če je le možno, poskušam vsak dan obiskati Muro. Kot da bi me znala s svojo skromnostjo in milino potolažiti, mi dati dodatno moč za naprej. In od nje vedno pridem polna elana. Njena lepota in moč me vedno znova in znova presuneta. Mura mi da ogromno. Narava mi pomeni ogromno. Brez nje ne bi mogli živeti. Velika strast mi je tudi spoznavanje in nabiranje užitnih divjih rastlin in uporaba le-teh v kuhi. Največ dobrot naberem prav pri tej naši lepotici, seveda Muri. Kot je že znano, imam izjemno rada živali. Zato me še posebej boli, če bi se zgodilo to, da bi morala vsa ta nedolžna živa bitja, ki si delijo prostor z gozdom in Muro, zapustiti svoj življenjski prostor, ali pa celo v hudih mukah umreti. To je zelo žalostno. Ob tem pa tudi ne pozabimo na živinorejo, ki je velik onesnaževalec okolja in uničevalec nedolžnih bitij, ki so v kolesju te panoge, in za to je kriv samo človek. Zato bodimo sočutni do vseh živih bitij, do narave, ljudi in poskušajmo narediti svet lepši. Vsak je lahko sprememba.«

 

Udeleženci filmskega večera so prisluhnili predavanju Andreje Slameršek, koordinatorici kampanje Rešimo Muro in predsednici Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS), ki je povedala več o Biosfernem območju in tem, kaj bi to lahko pomenilo za razvoj Pomurja.

Sledilo je predavanje Stojana Habjaniča, predsednika Zveze društev Moja Mura, predstavil je ekonomsko plat gradnje hidroelektrarne (HE) ter ponudil alternativne rešitve.

Sledil je ogled filma Upor na Donavi režiserja Roberta Eppla, ki so ga posneli v 80. letih med prizadevanji za ustavitev gradnje HE Hainburg na Donavi. Takratnemu prebivalstvu je uspelo ustaviti projekt in sedaj je to območje razglašeno za nacionalni park Donau-Auen in biosferno območje.

 

resimo muro 2a

 

Po projekciji so filmski večer sklenili s pogovorom ob pokušini domačih namazov in zdravilnih rastlin, ki jih je Pomurka leta, Mirjane Mulec, nabrala ob reki Muri. Poskusili so belo vino Turistične kmetije Dreier iz Spodnje Velke in muškat otonel Vinoreje Kaučič iz Gresovščaka.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT