Najboljše lesene gradnje 2016

 skocjanski zatok 1

(foto: arhiv nagrajencev)

 

Pred dnevi so podelili druge nacionalne nagrade za najboljše lesene gradnje v letu 2016. V kategoriji stanovanjske stavbe sta nagradi prejela Studio Pikaplus, Jana Hladnik Tratnik s. p. za objekt Lesena hiša in SoNo arhitekti za objekt Hiša M, v kategoriji javne stavbe Ravnikar Potokar arhitekturni biro za objekte v naravnem rezervatu Škocjanski zatok in v kategoriji poslovno-industrijski objekti Lamo d. o. o. za poslovno-skladiščni objekt G3 spirits. Podeljena so bila tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji, ki so jih prejeli Marles hiše Maribor, Friderik Kager in Lumar IG.

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktoratom za lesarstvo tudi letos izvaja številne aktivnosti za promocijo lesa in lesenih izdelkov. S tem želi krepiti splošno zavedanje o lesu in njegovi kulturni razsežnosti, spodbujati uporabo lesa pri gradnji objektov in pri uporabi v vsakdanjem življenju ter usmerjati pozornost širše javnosti na kakovostno arhitekturo, obenem pa ozaveščati o prednostih trajnostne uporabe lesa, njegovem ekološkem pomenu in družbeni odgovornosti.

»Slovenija je dežela gozdov in lesa, bogate in še žive dediščine gradnje iz lesa, pa tudi najsodobnejših tehnologij in dizajna. Uporaba lesa ustvarja nove priložnosti za inovacije v gradbeništvu in arhitekturi. Zgrajeni sodobni objekti, ki so se prijavili na natečaj, kažejo velik tehnični napredek. Nagrajeni realizirani objekti lesene gradnje so izjemen in najbolj zanimiv sodobni prikaz slovenske lesene gradnje s poudarkom na trajnostnih načrtovalskih pristopih in zavedanjem, da je les material z izjemno širokim spektrom lastnosti in uporabnosti. Prav zaradi svojih estetskih, strukturnih in okoljskih značilnosti bo les nedvomno ostal eden najpomembnejših gradbenih materialov tudi v prihodnosti,« je poudaril Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

SPIRIT Slovenija je junija letos objavil Javni natečaj za izbor naj lesene gradnje 2016, s katerim je želel spodbuditi arhitekte, naročnike in izvajalce k uporabi lesa, obenem pa jih povabiti k raziskovanju sodobnih arhitekturno-oblikovalskih načel, uporabi naprednih konstrukcijskih tehnik, upoštevanju okoljskih parametrov, uvajanju sodobnih energetsko učinkovitih sistemov ter ekonomski učinkovitosti gradnje. Namen je bil tudi približati leseno gradnjo potencialnim uporabnikom, da bodo bivali ali delali v človeku prijaznih zdravih lesenih zgradbah, ki ohranjajo gradbeno in likovno kulturo slovenskega prostora. »Z omenjenim natečajem smo želeli spodbuditi trajnostno, ekonomsko in kakovostno uporabo lesa ter na ta način povečati njegovo rabo. Predvsem pa želimo promovirati rabo lesa v gradbene namene in v vsakodnevnem življenju ter posredno vplivati tudi na izboljšanje stanja slovenske lesnopredelovalne industrije in prispevati k prehodu Slovenije v nizkoogljično družbo. Sistematična gradnja kakovostnih lesenih objektov je namreč priložnost, da se arhitektura potrdi kot družbeno-socialna vrednota ter povezovalec različnih gospodarskih panog, predvsem na področju gozdno-lesne verige,«je dejala Petra Drobne, vodja programa promocije lesa na SPIRIT Slovenija.

 

 

Strokovna komisija, sestavljena iz uglednih strokovnjakov s področja arhitekture, trajnostnega gradbeništva in učinkovite rabe energije ter lesarstva, je izbirala med 45 prijavljenimi lesenimi objekti zgrajenimi v zadnjih petih letih. Podeljene so bile štiri nagrade v treh različnih kategorijah, dve nagradi v kategoriji stanovanjske stavbe in po ena v kategoriji javne stavbe in kategoriji poslovno-industrijski objekti. V kategoriji inženirski objekti in tehnične rešitve ni bila podeljena nobena nagrada.

 

V kategoriji Stanovanjske stavbe je prejela nagrado Lesena hiša, ki jo je projektiral Studio Pikaplus, Jana Hladnik Tratnik s. p., izdelalo pa Rihter montažne gradnje, d. o. o. Nagrajeni objekt lesene stanovanjske hiše sledi večni težnji arhitektov, da bi izbrisali ločnico med zunanjim in notranjim prostorom. Hiša je zasnovana kot plašč, ki ščiti notranjost, zaščiteno pred podnebnimi vplivi, v kateri je mogoče kljub občutku bivanja na prostem živeti kulturo kratkih rokavov skozi celo leto. Mehko leseno notranjost varuje trajnejši zunanji ovoj.

 

lesena hisa 1

(foto: arhiv nagrajencev)

 

V kategoriji Stanovanjske stavbe je bila podeljena še ena nagrada, in sicer Hiša M, ki so jo projektirali SoNo arhitekti, izdelalo pa podjetje Marles hiše Maribor. Hiša predstavlja sklop treh objektov, ki so na zunaj enostavno in skromno oblikovani, vendar predstavljajo prostorsko kompozicijo, ki sledi izročilu tradicionalne slovenske pozidave v krajinskem prostoru. Za preprostim zunanjim plaščem se v notranjosti skriva bogat interier s slikovitimi pogledi v zunanjo krajino.

 

V kategoriji Javne stavbe so nagrado prejeli Objekti v naravnem rezervatu Škocjanski zatok, ki jih je projektiral Ravnikar Potokar arhitekturni biro, d. o. o. ter izdelala Adriaing, d. o. o. in Ci produkt, d. o. o. Okolje Škocjanskega zatoka je eden redkih ohranjenih habitatov ptic v Sloveniji. Nagrajena natečajna rešitev opazovalnic ptic, ki je danes realizirana, je hoteno oblikovana iz prvinskega lesa, ki se zdi kot naplavine, nanešene na morsko obrežje. Pričujoča realizacija je v svojem hotenju dosledna, pripovedna in poetična.

 

V kategoriji Poslovno-industrijski objekti je nagrado prejel Poslovno-skladiščni objekt G3 spirits, ki ga je projektiral in izdelal Lamo d. o. o. Veliki poslovno-skladiščni objekti postajajo oblikovno poenoteni kot enostavni volumni, ki se na ta način bolje umeščajo v veliko krajinsko sceno in s tem presegajo nekoč stihijsko razdrobljenost klasičnih industrijskih okolij. Nagrajeni objekt poskuša z nagovorom lesene konstrukcije, kot tudi fasade ustvariti prijetnejše okolje od običajno bolj anonimnih stavb.«

 

Na prireditvi so bila podeljena tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji. Prejeli so jih podjetje Marles hiše Maribor za razvoj na področju proizvodnje lesenih montažnih hiš v Sloveniji, Friderik Kager za življenjsko delo na področju lesene montažne gradnje in podjetje Lumar IG za izvedbo nacionalnega paviljona Slovenije na Svetovni razstavi Expo 2015.

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija je prvi tovrstni natečaj objavila leta 2013, ko so bile podeljene prve nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo. V kategoriji stanovanjske stavbe je takrat nagrado prejelo podjetje 3biro Janeza Koželja za stanovanjsko hišo Rant, v kategoriji javne stavbe podjetje Arrea za mladinski hotel Punkl, v kategoriji poslovno-industrijski objekti podjetje CBD za poslovno-skladiščni objekt Ekoprodukt ter v kategoriji inženirski objekti in tehnične rešitve Dans arhitekti za kolesarsko brv čez Savo pri Kampu Danica v Bohinjski Bistrici. Posebno nagrado komisije za dosežke na področju tehničnih rešitev je prejelo podjetje CBD. 

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT