Zbornik EKOpraktik kot navdih za zmanjševanje ogljičnega odtisa

zmagovalna sola1

(zmagovalna šola)

 

Pred dnevi se je v Sokolskem domu Škofja Loka iztekla že šesta Goodyearova kampanja Pozor(!)ni za okolje. Ta je v letošnjem šolskem letu s sodelovanjem 16.000 dijakov prerasla v nacionalno gibanje za zmanjševanje ogljičnega odtisa. Zaključni dogodek sta zaznamovala razglasitev Srednje šole tehniških strok Šiška kot zmagovalke letošnje kampanje in slovesna predaja zbornika EKOpraktik Lidiji Stebernak, državni sekretarki na Ministrstvu za okolje in prostor, in mag. Saši Dragar Milanovič, glavni inšpektorici z Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvoin ribištvo.

 

Zaključni dogodek kampanje Pozor(!)ni za okolje so organizatorji posvetili dnevu podnebnih sprememb, ki ga obeležujemo 15. maja 2016. V duhu varovanja okolja je 150 najbolj aktivnih dijakov, mentorjev in predstavnikov partnerskih organizacij nagovoril Julien Frezard, direktor proizvodnje v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires, ki je poudaril, da lahko »le skupaj, korak za korakom, ohranimo naravo. Skrb za okolje, je v Goodyearu pomembno področje, tako pri vsakodnevnem proizvodnem procesu, kot tudi pri razvoju inovativnih in konceptualnih pnevmatik, s katerimi utiramo pot v mobilnost prihodnosti. S projektom Pozor(!)ni za okolje želimo okoljevarstvo okrepiti tudi  na šolskih dvoriščih, doma in v širši skupnosti.«Župan Občine Škofje Loke mag. Miha Ješe je o sinergijah občine s kampanjo izpostavil: »Ponosni smo, da smo od vsega začetka rasli in se skupaj razvijali s kampanjo, saj je bila naša občina med prvimi partnerji kampanje. Verjeli smo v idejo, projekt in zgodbo.« Gonilo kampanje Pozor(!)ni za okolje so dijaki slovenskih srednjih šol, ki so med šolskim letom, izvajali kreativne okoljske aktivnosti. Kot najboljša šola v okviru tekmovalnega dela kampanje se je izkazala Srednja šola tehniških strok Šiška. Njeni dijaki so posneli zmagovalni enominutni EKOfilm in o svojih aktivnostih najboljše osveščali v svoji lokalni skupnosti. »Letos smo se osredotočili na odgovorno ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo, saj se to področje varovanja okolja dotika dela bodočih mehatronikov, elektrotehnikov in računalnikarjev, pa tudi vsakega uporabnika,« je pojasnil Miha Zevnik, dijak zmagovalne šole, in dodal, da mu je mar v kakšnem okolju živimo in kaj zapuščamo prihodnjim rodovom.V netekmovalnem delu kampanje so letošnji dijaki svoje najboljše okoljske aktivnosti strnili v zbornik EKOpraktik.

 

predaja ekopraktika1

(predaja Ekopraktika)

 

 

Zbornik sta na dogodku slavnostno prevzeli predstavnici partnerskih ministrstev kampanje Pozor(!)ni za okolje. Lidija Stebernak, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, je ob tem povedala: »Nov, ambiciozni globalni sporazum o podnebnih spremembah s Podnebnega vrha v Parizu predstavlja začetek zahtevne poti za prehod v nizkoogljično družbo. Za ohranitev našega planet v dobrem stanju za bodoče generacije je ključno aktivno zmanjšanje ogljičnega odtisa prav vsakega izmed nas.«Mag. Saša Dragar Milanovič, glavna inšpektorica z Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je izpostavila, da se aktivnemu zmanjševanju ogljičnega odtisa pridružujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z: »implementacijo kratkih oskrbovalnih verig, dvigom stopnje samooskrbe, spodbujanjem uporabe obnovljivih virov energije in ekološkega kmetovanja ter zavzemanjem, da viški hrane namesto odpadek postanejo EKOpraktik je doprinos dijakov k osveščanju o problematiki ogljičnega odtisa. Kot navdih vsakemu posamezniku, da lahko z majhnimi dejanji prispeva k velikim okoljskim spremembam, je dostopen na spletnem mestu: www.pozornizaokolje.si.

 

skupinska fotografija 1

(skupinska fotografija)

 

Več primerov okoljskih aktivnosti šol je objavljenih na profilu kampanje na Facebooku: https://www.facebook.com/pozorni.za.okolje/.

EKOTRENDI OSTALO

Spletna stran vsebuje piškotke.

Če ne spemenite nastavitev v vašem brskalniku, se strinjate s piškotki. Več o piškotkih

Se strinjam

 

Varstvo osebnih podatkov

Televizija Gea TV, se zavezuje, da bo vse preko spletne strani posredovane osebne podatke varovala v z veljavno zakonodajo. Vse posredovane osebne podatke obravnavamo strogo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani.

Uporabnike naše spletne strani obveščamo, da se ob obisku naše spletne strani avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki:

  • -         ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta,
  • -         datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani,
  • -         internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran.

Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, za kar uporabljamo Google Analitics.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

Naša odgovornost

Spletna stran geatv.si je vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to Televizija Gea TV, ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Televizija Gea TV, tako ni odgovorna za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij Televizija Gea TV, niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani, ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Uporabnike spletnih strani obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila ter da so vse avtorske vsebine zaščitene z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

 

Avtorske pravice spletne strani

Vsebina teh spletnih strani je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Vse avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo Televizija Gea TV. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja Televizija Gea TV.

Kaj so Piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

 

Spletna stran geatv.si uporablja naslednje piškotke

Sejni piškotek
Sejni piškotki se uporabljeni za to, da si spletno mesto zapom­ni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. V tem primeru uporabnik aktivno vpisuje vsebino, oziroma jasno izrazi željo s tem, da klikne na gumb »dodaj v košarico« ali podobno. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo. (spletna trgovina virtuemart)

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Uporabljamo piškotke za pomnjenje uporabniških nastavitev, kot npr. piškotek, ki vsebuje informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma __utmb __utmc __utmv __utmz

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Beleži se ime vašega ponudnika internetnih storitev in IP naslov, preko katerega dostopate do interneta, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani, internetni naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Več o Google Analytics piškotkih, njihovem namenu in trajanju si lahko preberete na spletni strani Cookie statement.

Če želite blokirati Google Analytics, to lahko storite na tej spletni strani.

Spletna stran geatv.si bo še naprej delovala normalno, tudi če izključite piškotek za sledenje za Google Analitics. 

Kako onemogočiti delovanje piškotkov?

Spletni brskalniki omogočajo nastavitev delovanja piškotkov, ki jih lahko zavrnete ali sprejmete. Spodaj so navodila za izključitev piškotka za posamezni spletni brskalnik.

 

Televizija Gea TV
Slamnikarska 1/d
Domžale 1230
Slovenija

E-mail: info@geatv.com

Prev Next

 

SPORED  |  MARINA SVETUJE  |  OGLAŠEVANJE  |  EKOTRENDI  |  TURIZEM  |  VIDEO  |  KONTAKT